top of page

7 tips om je job opnieuw te leren waarderen

  • gudrundewaele
  • 14 jan 2022
  • 4 minuten om te lezen

Net zoals een relatie, is een job ook een work in progress. Een werf. Wanneer je een nieuwe job start, is alles nieuw en spannend. Na een tijdje verliest het nieuwe zijn glans, raak je wat verveeld en beginnen kleine dingetjes je te irriteren. Dan komt het moment dat je je afvraagt of het elders niet beter zou zijn. Maar voor je begint te solliciteren, neem even de tijd om te kijken of je opnieuw kan connecteren met je job. Soms helpt het om niet je job zelf te veranderen, maar wel hoe je ernaar kijkt.

Hoe doe je dat? Hier zijn 7 tips om je werk opnieuw leuk te vinden:





1. Ga op onderzoek uit

Als je in het begin dol was op je job maar nu niet meer, is het goed om te kijken wat er veranderd is. Misschien is je baas een engerd, of werk je zoveel uren en neem je zo weinig pauzes dat je jezelf hebt uitgeput. Maar soms is het niet zo duidelijk, en dan is het goed om je professioneel leven eens onder de loep te nemen. Wat waren je doelen, wat heb je bereikt en welke mijlpalen zie je die je kijk op werk veranderd hebben? Wanneer je dingen ontdekt aan je job die je ongelukkig maken, is het makkelijker om te bedenken hoe je deze dingen kan aanpakken.


2. Beoefen dankbaarheid


Een van de eenvoudigste manieren om je relatie met je werk te herdefiniƫren is om alle positieve dingen aan je job te (h)erkennen. Vooral wanneer je onrust te maken heeft met verveling en het idee dat het gras elders groener is, kan het een goed idee zijn om je zegeningen te tellen. Misschien lijkt je dit moeilijk. We hebben allemaal de neiging om eerder het negatieve te zien, en daardoor het positieve moeilijker te benoemen.

Graaf dus wat dieper om de goede dingen te vinden: misschien heb je een geweldige collega die eigenlijk een vriend is, kan je leuke projecten doen of ben je simpelweg dankbaar voor het loon dat elke maand weer op je rekening staat en je toelaat comfortabel te leven. Door alle positieve dingen neer te schrijven, herinner je jezelf eraan dat ze bestaan. En dat kan je de energie geven die je nodig hebt om verder te gaan. Want datgene waarop je focust, kan groeien: hoe meer je zoekt naar positieve dingen, hoe meer je er zal vinden.


3. Praat met je baas

Wanneer je de interesse verliest in je werk of het gevoel hebt dat je ter plaatse trappelt, ben je misschien klaar om nieuwe taken of verantwoordelijkheden op te nemen. Dit kan het signaal zijn om een gesprek aan te gaan met je leidinggevende, om je sterktes en bijdrage aan het werk te duiden en om nieuwe opdrachten te vragen.

Een nieuwe opdracht, een ambitieus doel of een nieuw project kan je het engagement bezorgen dat je nodig hebt om er opnieuw voor te gaan.


4. Maak vrienden op het werk

Je hoeft echt niet alle collega’s leuk te vinden, maar het kan de moeite waard zijn om toch ƩƩn of twee vrienden te maken op het werk. Eenzaamheid op het werk heeft een sterk verband met desinteresse en burn-out. Een vertrouweling, een maatje of een collega die je vertrouwt kan je houding tegenover je werkdag echt helemaal transformeren. Met zo iemand kan je veilige gesprekken voeren, stoom aflaten en je frustraties uiten, zonder dat je meteen bekend staat als een negativo of pretbederver.

Uiteindelijk is samen een koffie drinken in de breakruimte soms alles wat we nodig hebben om er opnieuw tegen te kunnen op een stressvolle dag.


5. Leer iets nieuws


Soms voel je je gefrustreerd op het werk omdat je nog niet over alle vaardigheden beschikt om succesvol te zijn in je job. Of soms ken je wel alles van je huidige job, maar mis je nog skills om een nieuwe rol te kunnen opnemen.

Investeren in blijvende bijscholing is een goede manier om dit probleem te omzeilen en nieuwe kansen te creƫren. Zoek uit wat de mogelijkheden zijn voor training en opleiding en volg workshops of webinars, ga naar congressen of vind andere manieren om dingen bij te leren die je interesseren.

Bekijk de mogelijkheden met je leidinggevende en selecteer samen wat voor jou de meest relevante opties zijn.


6. Neem een pauze (of een vakantie).


Burn-out is ƩƩn van de redenen waarom mensen een hekel krijgen aan hun job. Overwerkt zijn, onder stress staan en niet genoeg tijd nemen voor jezelf om te rusten en te herstellen kan er snel voor zorgen dat je job je begint tegen te staan. Wanneer je dit voelt bij jezelf, gun jezelf dan een pauze. Neem even vakantie. Ga een weekendje weg, maak een reisje of hou een staycation, waarbij je volledig loskoppelt van het werk. Dat werkt erg verfrissend.


Lukt het niet meteen om vakantie te nemen, zorg dan voor regelmatige pauzes gedurende de dag. Ga tijdens de middagpauze weg van je computer en maak een wandeling. Even afstand nemen van je werk en voorrang geven aan je mentale gezondheid helpt om je opnieuw op te laden, zodat je met hernieuwde energie terug aan de slag kan gaan.


7. Vind een mentor.

Een mentor kan je eerlijke feedback en begeleiding geven, en helpt je om terug op de goede weg te komen. Een mentor kan een ervaren collega zijn, die tijd wil investeren om je professioneel te helpen groeien. Of het kan een professionele loopbaancoach zijn, die samen met jou onderzoekt wat je precies nodig hebt en hoe je daar stappen naartoe kan zetten.


Als werknemer, ambtenaar of zelfstandige kan je bovendien voordelig loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Wil je meer weten? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Ontvang tips in je mailbox

Bedankt voor de inzending!

0486412319

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 door Coach Gudrun. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page