top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

7 tips om werkstress te verminderen



Elke job zorgt soms voor stress. Maar om onze job goed en graag te blijven doen, is het belangrijk om met die stress te leren omgaan. Want als we dat niet leren, gaan we tegen onze zin werken, kunnen we een hekel krijgen aan onze job, en uiteindelijk kan dat leiden tot een depressie of burn-out. Er zijn veel verschillende bronnen van stress. Voor een loodgieter zijn er andere stressoren dan voor een leerkracht, bijvoorbeeld. Toch zijn er stressbronnen die we bijna allemaal kennen. Omgaan met tijdsdruk, lastige collega’s of de verwachtingen van leidinggevenden, om maar iets te noemen.


Dit zijn 7 eenvoudige tips die je helpen om te gaan met stress op het werk.


1. Leer nee te zeggen


Veel stress ontstaat omdat je meer werk aanneemt dan je aankan. Het is natuurlijk mooi om anderen te helpen en een teamspeler te zijn, maar als je eigen werk eronder lijdt, helpt het jezelf eigenlijk niet.

Zeg dus wat vaker nee. En onthoud dat ‘nee’ voldoende is. Je hoeft dat niet verder uit te leggen, als je het maar met een glimlach zegt.



2. Als je geen nee kan zeggen, probeer dan een andere aanpak

Soms is ‘nee’ zeggen geen optie, wanneer je baas je een opdracht geeft bijvoorbeeld. In dat geval kan je het volgende zeggen: ‘Ik zal dat met plezier doen. Hier is een overzicht van alle taken en projecten waar ik op dit moment mee bezig ben. Welke taak wil je dat ik nu even on hold zet om deze nieuwe opdracht uit te voeren?’


3. Herinner jezelf aan wat belangrijk is


Bij het begin van een werkdag, neem een minuutje om even stil te staan bij wat het allerbelangrijkste is in je leven. Wellicht is dat niet je werk. Is het belangrijk? Allicht wel. Maar het belangrijkste? Waarschijnlijk niet.


Wanneer je later terugkijkt op je leven, zal je niet denken: “mijn leven zou zoveel rijker geweest zijn en meer voldoening hebben gegeven als ik toen dat rapport een dag eerder had afgewerkt.”

Natuurlijk zijn deadlines belangrijk, en doe je je best om afspraken na te komen. Maar het is ook belangrijk om deze dingen in perspectief te kunnen plaatsen. Hoe belangrijk zal dit ene ding zijn over tien of twintig jaar? Als je daar even bij stilstaat, verminder je meteen de stress die erbij komt kijken.


4. Maak een korte wandeling


Een ommetje maken door de gang, of nog beter: in de frisse buitenlucht, kan je letterlijk wat ademruimte bezorgen. Behalve dat het je stress vermindert, heeft wandelen heel wat voordelen voor je gezondheid: je bloed stroomt sneller, je brein krijgt een boost en je stemming en concentratie verbeteren.


5. Adem een paar keer diep in en uit


Een paar diepe ademhalingen verlagen je stress in seconden, toch als je het op deze manier doet: adem diep in zonder je schouders omhoog te trekken, zodat eerst je buik uitzet. Hou even vast en adem langzaam uit, waarbij je de lucht langzaam terug uit je buik laat stromen.


6. Zorg voor voldoende slaap


Hoeveel slaap je nodig hebt, is voor iedereen verschillend, maar gemiddeld heeft een mens 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Probeer elke avond op ongeveer hetzelfde uur naar bed te gaan, en maak werk van een rustgevend slaapritueel. Leg je smartphone minstens een uur voor je gaat slapen weg, en zorg voor een rustige afronding van de dag: een beetje lezen, wat muziek beluisteren, een ontspannend bad.


7. Laat het werk op het werk


Laat je werk op de plaats waar het thuishoort: op je werk. Neem geen werk mee naar huis, en als je thuiswerkt: werk op een vaste plek, en sluit je werkplek af op het eind van de werkdag. Blijf er niet zitten, en vermijd om te werken op een plek waar je ook ontspant (zoals in je bed of de zetel). Voortdurend werk mee naar huis nemen, of doorwerken in je vrije tijd, zorgt voor chronische stress.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page