top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

De techniek om positiever in het leven te staan

Stel je voor dat je een doel hebt, een promotie op het werk bijvoorbeeld. Je doet je uiterste best, offert je vrije tijd op en gooit er alles tegenaan wat je kan. En dan haal je het net niet. Maar je collega en beste vriendin, wel, die krijgt de promotie wél. Wat gebeurt er dan? Dat kan een grote bron van rancune vormen. Het kan zelfs je vriendschap in de weg gaan staan.



Rancune is de emotie die we voelen wanneer ons iets ontzegd is waar we denken recht op te hebben, en een ander het wel heeft. We voelen ons tekort gedaan en voelen wrok tegenover die ander die heeft wat wij wilden hebben. Dat kan een promotie of een job zijn, maar evengoed een relatie of vriendschap, een succesvol kind, iets materieels of wat dan ook. Het is menselijk, maar het kan je geluk ernstig in de weg staan.

Dus wat kan je dan doen? Een emotie die echt helpt om rancune te verminderen is dankbaarheid. Studies tonen aan dat dankbaarheid beoefenen mensen helpt om rancune weg te werken en verstoorde relaties te herstellen. Dankbaarheid doet zelfs meer dan dat: mensen die dankbaarheid beoefenen, zijn ook minder vatbaar voor depressies. Dat is makkelijk te begrijpen: het is namelijk niet zo eenvoudig om je diep ongelukkig te voelen over je leven wanneer je er tegelijkertijd dankbaar voor bent.

Dankbaarheid beoefenen is dus dé techniek om je leven een positieve wending te geven. Maar hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende manieren.

De makkelijkste manier is om elke dag een paar minuten stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. Reserveer bijvoorbeeld 5 minuten voor je gaat slapen, en denk na over alles waarvoor je dankbaar bent. Noem het ook op in jezelf, en roep het gevoel van dankbaarheid in je op.

Een variatie hierop is een dankbaarheidsdagboek bijhouden, een schriftje waarin je op het einde van elke dag noteert waarvoor je die dag dankbaar bent. Ook meditatie is een goede manier om dankbaarheid te beoefenen. Er zijn speciale meditatie-oefeningen die focussen op gevoelens van dankbaarheid, mildheid en vriendelijkheid voor iedereen in jouw omgeving. Apps als Calm of Headspace bieden hiervoor veel materiaal.

Wanneer je rancune geleid heeft tot een verstoorde relatie met een ouder, kind, vriend of familielid, kan je ook een dankbaarheidsbrief schrijven aan die persoon. In die brief som je alle dingen op die in je leven kwamen dankzij deze persoon, en waarvoor je dankbaar bent. Als het om een ouder gaat, kan je bijvoorbeeld dankbaar zijn dat die je het leven geschonken heeft, wat je in staat stelde om allerlei dingen te doen, ondanks wat er nadien in jullie relatie is gebeurd. Je hoeft deze brief niet te versturen, het schrijven ervan en het erkennen van de dingen waarvoor je dankbaar bent, kan je helpen om de relatie in een ander licht te zien en om de verstandhouding te verbeteren.

Wil je dus iets veranderen in je leven, dan is dit misschien een eenvoudige, maar doeltreffende manier om te beginnen: ontwikkel dit jaar de gewoonte om dankbaarheid te beoefenen.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page