top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Drie manieren om meer energie te krijgen


Je energie is je levenskracht. De hoeveelheid energie die je bezit, bepaalt hoeveel je gedaan krijgt in de tijd die je hebt. Je energievoorraad is niet oneindig: als mens kunnen we een tijdje uit onze reserves putten, maar als we dat te lang volhouden, komt er onvermijdelijk een moment dat het écht op is en dat je lichaam ‘stop’ zegt.

Je energie op peil houden is dus essentieel om goed te functioneren.


Dat werkt langs twee kanten: je kan maatregelen nemen om méér energie te krijgen, en tegelijk zaken vermijden die jou energie kosten. Dit zijn drie basistips om energie bij te tanken:


1. Leef als een sprinter


De meeste mensen gebruiken hun energie als marathonlopers: ze werken maar door en door, komen even op adem tijdens het weekend en snakken naar hun jaarlijkse vakantie van een week of twee. Maar ons lichaam is niet gemaakt voor zo’n ritme. Ons stressniveau neemt toe, we krijgen allerlei kwaaltjes en uiteindelijk raken we uitgeput of zelf opgebrand.

Het is dus nuttiger om te leven als een sprinter: doe korte, intensieve inspanningen die energie vragen, en zorg daarna voor een langere rustpauze. Volg je eigen tempo, en neem de tijd om te herstellen van je inspanning. Rust is daarbij essentieel: rust is de pauze die ons lichaam nodig heeft om terug kracht op te bouwen.

Rust is geen teken van luiheid, maar net een bewijs dat je goed voor jezelf zorgt. Voorzie dus meerdere (korte) rustpauzes in je dag. Doe een dutje, mediteer, luister naar wat muziek of zoek even de natuur op.

2. Speel en maak plezier


Spel en plezier zijn bij uitstek activiteiten die je een energieboost geven. Wat is jouw grootste bron van plezier? Schaterlachen bij een grappige film? Stoeien met je kinderen? Grapjes uithalen met je partner? Maak tijd voor die dingen die je vreugde geven en je aan het lachen maken. Plezier maken doet je stress verdwijnen en versterkt de banden tussen mensen: niets verbindt meer dan samen lachen!


3. Vorm goede gewoontes voor meer energie

Om te bereiken wat je wil, maak je goede gewoontes. Dat is de basis voor een gelukkig en succesvol leven, en ook voor meer energie.

Goede dagelijkse gewoontes voor meer energie zijn voldoende slaap, sporten en bewegen, gezond eten, dagelijks plezier maken en zorgen voor een ordelijke omgeving.

Daarnaast kan je nagaan welke activiteiten jou energie geven omdat je er plezier aan beleeft, en die dingen vaker doen. De regel is simpel: doe meer van wat jou energie geeft, en verminder wat energie vreet.

Activiteiten die ik graag doe en die me energie geven, zijn bijvoorbeeld wandelen in de natuur, brood bakken, shoppen met mijn zoon, lezen en afspreken met vriendinnen. Wat zijn jouw favoriete activiteiten?

En nog een bonustip: koppel leuke activiteiten aan energievreters om ze te neutraliseren!

Sommige energievreters, zoals de rit naar het werk met de auto of de trein, kan je koppelen aan iets leuks om je energie op peil te houden. Luister naar muziek of een leuke podcast, lees een boek (in de trein dan) of praat met medereizigers. Zo verander je die vermoeiende rit in iets om naar uit te kijken.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page