top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Drie stappen om beter om te gaan met feedback


Feedback is een geweldige tool om verder te groeien en jezelf te ontwikkelen. Van feedback kan je sneller en beter leren dan van boeken of lezingen.

Maar feedback krijgen is niet altijd even prettig. Soms vinden we het moeilijk om feedback te aanvaarden, omdat we het grotere plaatje niet zien, het verhaal niet herkennen bij onszelf of defensief reageren.

Toch zijn er manieren om beter te worden in het ontvangen van feedback, en zo jezelf te laten groeien en ontwikkelen. Ik deel graag deze drie tips met jou:


1. Bedank eerst

Dankbaarheid zou je eerste reactie op feedback moeten zijn. Ga niet in het verweer, laat je niet verleiden om uit te leggen wat de ander volgens jou verkeerd heeft begrepen. Neem gewoon even de tijd om ‘dankjewel’ te zeggen voor wat je net hebt ontvangen: het geschenk van feedback.

Waarom? Omdat feedback niet alleen een geschenk is, het is ook een risico. De ander neemt het risico om je feedback te geven, ook al weet die niet hoe jij daarop zal reageren. De ander zet als het ware jullie relatie op het spel. Door te bedanken, laat je weten dat dit het risico waard was, en dat je bereid bent te luisteren.


2. Herhaal wat je hebt gehoord

Hoe het ook is geformuleerd, herhaal wat je de ander net hebt horen zeggen. Zeg dus: “Wat ik je hoor zeggen is dus ….”

Dit zorgt voor twee dingen: ten eerste check je of je de boodschap wel goed hebt begrepen, zodat je geen verkeerde conclusies trekt. Ten tweede laat je de ander merken dat je hebt geluisterd. Je geeft de ander het gevoel gehoord te zijn, dat zijn mening ertoe doet, en dat dit geen verspilde tijd is. Dat geeft de ander de bevestiging die nodig is om ook in de toekomst nog dit soort feedback te durven geven.


3. Vertel wat je zal veranderen

Alleen luisteren naar feedback doet je natuurlijk niet groeien. Het is pas wanneer je feedback aangrijpt om effectief iets te veranderen aan je gedrag, dat je groeit en jezelf verder ontwikkelt.

En wanneer je feedback gebruikt om dingen te veranderen, waarom dat niet even laten weten aan die persoon die je op weg heeft gezet door de feedback te geven?

Dat hoeft trouwens niet meteen te zijn. Je kan er ook even over nadenken, en op een later moment terugkeren naar de persoon in kwestie. Bedank hem of haar nog eens voor de feedback, en vertel wat je besloten hebt te veranderen naar aanleiding van hun opmerking.


Bonustip: Zoek meer feedback

Feedback is geen kwestie van één keer en klaar. Het is een proces. Je bent de hele tijd aan het groeien, veranderen en verbeteren – en daarvoor heb je méér feedback nodig.

Maak er dus een gewoonte van om feedback te vragen. Wanneer je hebt verteld wat je gaat veranderen, vraag of je later kan afspreken om te evalueren hoe de verandering loopt. Dat doet twee dingen. Het garandeert je dat je later opnieuw feedback krijgt. Maar het stuurt ook een signaal naar je gesprekspartner dat je écht open staat voor feedback, en het zorgt ervoor dat je meer ongevraagde feedback zal krijgen in de toekomst.

En ongevraagde feedback van mensen die je vertrouwt, is vaak de meest krachtige en waardevolle.

Feedback is een voortdurend proces, en de eerste (en tweede) keer kan het lastig zijn om het gesprek te voeren. Maar hou vol, want mettertijd wordt het makkelijker. Niet alleen zal je beter feedback kunnen ontvangen, anderen zullen ook makkelijker feedback aan je geven.

Hoe ervaar jij het geven en ontvangen van feedback? Heb je de tips al proberen toepassen? Hoe verliep dat? Laat het me weten!

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page