top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Hoe stel je grenzen op het werk?



Als coach merk ik vaak dat mensen worstelen met relaties die stroef verlopen. Met collega’s, leidinggevenden, partners, vrienden of kinderen: het is soms lastig duidelijk te maken wat we nodig hebben en hoe we behandeld willen worden. Wat we nodig hebben is duidelijke grenzen stellen.

Grenzen stellen klinkt zwaar, maar het zijn feitelijk noden en verwachtingen die zorgen dat we ons veilig en comfortabel voelen in relaties.

Dit geldt voor alle relaties, dus ook die met je baas of collega’s. Werk is waar we meestal de meeste tijd doorbrengen, en toch kunnen we daar vaak moeilijk grenzen stellen. We zijn bang om niet collegiaal over te komen, of anderen te bruuskeren.

Toch helpen grenzen ons om meer tevreden te zijn met onze rol en minder overweldigd en uitgeput op het werk.

We denken vaak dat anderen dezelfde dingen belangrijk vinden als wij, of aan ons gezicht kunnen zien wat we denken of voelen.

Maar de waarheid is dat niemand onze gedachten kan lezen. Het is dus belangrijk om exact duidelijk te maken wat we nodig hebben. Communiceren over onze behoeften en noden is het aardigste wat we voor elkaar kunnen doen. Het ongemak op het moment zelf weegt niet op tegen de voordelen van betere relaties en gezonde grenzen op lange termijn.

Dus, hoe stel je grenzen op het werk? Hier zijn drie stappen om het aan te pakken:

Stap 1: Identificeer de grenzen die je wil stellen.

Dit kan variëren. Bijvoorbeeld, je maakt duidelijk aan collega’s dat je om 16u weggaat om je kinderen op te halen, of vóór 9u niet bereikbaar bent. Je kan je communicatievoorkeuren aangeven, bijvoorbeeld liever bellen dan chatten, of omgekeerd. Met je leidinggevende kan je afspreken hoe je feedback wil. Je kan sociale grenzen stellen, zoals aangeven dat je liever niet roddelt over collega’s of samen op café gaat, maar wel graag een wandeling maakt tijdens de middag.

Stap 2: Bedenk hoe en wanneer je dit zal uitspreken.

Grenzen zijn als afspraken: je wil ze zo snel mogelijk instellen. We doen het ook bij sollicitaties. Dan vragen we of onze geplande vakantie kan doorgaan, of geven we mee dat we liever niet werken op woensdagmiddag. Wanneer je begint op een nieuwe werkplek en mensen weten meteen wat jij nodig hebt, is dat ook voor hen geruststellend.

Daarnaast zal je ook nieuwe grenzen stellen, wanneer je merkt dat iets niet werkt. Stel dat je vijf meetings op een dag hebt, en dat zorgt voor hoofdpijn, dan kan je voor jezelf bepalen dat vier meetings per dag een maximum is.

Stap 3: Houd jezelf aan de grenzen die je stelt.

Dus, wanneer je zegt dat je niet meer werkt na 18u, antwoord dan ook niet op de groepschat. Wanneer je weekends vrijhoudt voor ontspanning, lees dan ook je mails niet. Als je toch antwoordt, geef je het signaal aan anderen dat je grenzen niet serieus te nemen zijn, en dat het oké is om ze te overtreden. Consistentie is de sleutel. Dat kan betekenen dat je de grens enkele keren moet herhalen, of jezelf eraan herinneren waarom je die grens hebt gesteld.

Grenzen stellen op het werk kan lastig zijn, maar hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. En grenzen werken aanstekelijk: eenmaal je ermee begint, zullen anderen het ook doen. Jij kan de inspiratie zijn voor anderen om ook hun grenzen te bepalen. Misschien hebben ze nu de moed nog niet, maar jouw voorbeeld kan hen over de drempel helpen.

Ik wens je veel succes met het stellen van je eigen grenzen. Laat me zeker weten hoe het ging. Wil je hier graag hulp bij? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende intake.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page