top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Ken jezelf en maak betere voornemens

Ben jij zo iemand die elk nieuw jaar begint met nieuwe goede voornemens? Of heb je ze ondertussen al opgegeven? Misschien begin je er gewoon niet meer aan.


Goede voornemens zijn eigenlijk gewoon afspraken met jezelf. En als je die goed maakt, kunnen ze je geluksgevoel echt vergroten. Hier zijn enkele tips om effectievere voornemens te maken:


1. Wat zou je gelukkiger maken?

Wat is het dat verandering kan brengen in je leven? Misschien wil je meer van iets goeds, minder van iets slechts, iets oplossen wat niet goed voelt of ergens iets ontwikkelen.


2. Wat is een concrete actie die voor verandering kan zorgen?

Als je voornemen abstract is, maak er dan een specifieke, meetbare actie van die je verder naar dat doel brengt. Bijvoorbeeld: in plaats van als voornemen ‘meer plezier’ te hebben, ga voor “elke dag 30 minuten lezen” of “elk weekend voetballen met de kinderen”.


3. Wil je liever ‘ja’ of ‘nee’ oplossingen?

Sommige mensen vinden het niet fijn om ‘niet’ of ‘stop’ te horen of als voornemen te plannen. Als dat voor jou zo is, herschrijf je voornemen dan op een positieve manier. Dus ‘stoppen met schermen om 22u’ wordt dan ‘mezelf rust gunnen om 22u’.


4. Begin met kleine stapjes

Veel mensen voelen zich super-ambitieus bij het plannen van nieuwe voornemens, maken grote plannen, en geven het dan na een paar weken helemaal op. Begin dus klein: kleine stapjes, volgehouden over een langere tijd, brengen grote resultaten.


5. Hoe ga je verantwoording afleggen?

Verantwoording, of ‘accountability’ is de sleutel om verandering vol te houden. Als niemand weet van je voornemen, is het veel gemakkelijker om het er maar bij te laten zitten. Zorg er dus voor dat iemand je bij de les houdt. Hoe? Vraag een vriend of familielid om regelmatig te vragen naar je vooruitgang, zorg voor een groep of volg je vooruitgang op in een app.

Zelfkennis is essentieel om effectieve voornemens te maken, en jezelf beter leren kennen kan op zich al een mooi voornemen zijn. Wil je meer hulp bij het bereiken van je doelen? Een coach kan je helpen om je doelen scherp te krijgen en je vooruitgang mee op te volgen.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page