Thuiswerken: zo hou je het mentaal gezond
- gudrundewaele
- 25 jan 2022
- 3 minuten om te lezen

De kans is groot dat ook jij het voorbije anderhalf jaar meer thuis hebt gewerkt dan de periode ervoor. Het ziet er naar uit dat thuiswerken zal blijven: in veel bedrijven zullen mensen één of meerdere dagen per week thuis kunnen werken. Het loont dus de moeite om dit zo goed mogelijk aan te pakken. Want hoe hou je thuiswerk mentaal gezond? Ik geef hier alvast vijf eenvoudige tips.
1. Zorg voor een duidelijk begin van de werkdag
De trip naar onze werkplek ’s ochtends, of het nu te voet, met de fiets, met de auto of met de trein is, zorgt voor een duidelijk overgangsritueel. Het bepaalt al het ritme van je werkdag. Dat valt bij thuiswerk uiteraard weg: je hoeft je enkel van de badkamer naar je werkplek te verplaatsen. Daarom is een eerste tip om zelf die overgang in te bouwen: maak een wandelingetje voor je begint te werken om jezelf in werk-modus te brengen. Dat doe je trouwens ook op het einde van de dag, om echt af te ronden.
2. Maak een echte werkplek
Zorg voor een eigen plekje dat enkel bedoeld is om te werken, en dus niet een hoekje van de keukentafel. Vermijd zeker een plek waar je tot rust komt, zoals je bed of de zetel. Zo ga je je rustplekken niet associëren met je werk, en dat helpt om je werk en privé beter gescheiden te houden.
3. Hou dezelfde planning aan als op je werk
Wanneer we thuis werken, kunnen we de neiging hebben om tussendoor snel huishoudelijke klusjes te doen. Daarvan kom je natuurlijk niet tot rust. Beter is het om je tijdschema van op het werk gewoon aan te houden: neem een koffiepauze en lunchpauze op de momenten dat je dat ook op het werk zou doen, en ga dan even weg van je werkplek. Stop ook op het moment dat je normaal gesproken weg zou gaan van je werk. Werk niet langer door.
4. Stop als het goed loopt
Deze tip klinkt contra-intuïtief, maar helpt echt. Stoppen met werken is ook een kunst. Stoppen wanneer je goed op dreef bent, geeft een prettige herinnering aan je werkdag, en weer zin om ’s anderendaags de draad terug op te pakken. Wanneer je wacht tot je echt aan het worstelen bent met iets lastigs, dan is dat ook een lastig einde van je werkdag. Bovendien is je creatieve energie op een bepaald moment op, en wil je ook tijd maken voor andere dingen dan je werk.
Vind je het echt lastig om te stoppen? Verplicht jezelf dan door een afspraak in te plannen net na je werktijd, bijvoorbeeld om samen met een vriend te sporten, te koken of iets te drinken.
5. Maak je hoofd leeg met een minddump
Stoppen met werken betekent niet dat je zomaar een knop indrukt en je in een andere wereld zit. Als mens moeten we onze aandacht verschuiven, en een overgang maken van het ene systeem naar het andere. Een goede manier om dat te doen is met een minddump uit Getting Things Done van David Allen.
Hoe doe je dat? Neem een schriftje of een leeg document en ga na wat je aandacht heeft. Maak een lijstje van alles wat in je hoofd zit. Het kunnen ideeën zijn, taken, bezorgdheden of vage noties. Door het in een lijstje te zetten, krijg je controle. Je neemt initiatief en wacht niet tot deze dingen op een vervelend moment naar boven komen, en je kunt een lijst afvinken. Zo’n minddump legt dus vast wat er allemaal in je hoofd zat, zodat het niet blijft rondzoemen en je er de volgende dag met een frisse blik kunt naar kijken, om er indien nodig mee aan de slag te gaan.
Bonustip: eindig met een ritueel
Als je van jezelf weet dat je het lastig vindt om je werk af te sluiten, kan het helpen om rond de minddump een afsluitritueeltje te maken. Je kan bijvoorbeeld een bepaald muziekje opzetten, je werkplek opruimen, je agenda voor morgen bekijken, of andere kleren aantrekken. Wat je ook kiest, doe dezelfde handelingen, in dezelfde volgorde, elke dag. Zo herinner je jezelf eraan dat de werkdag écht voorbij is.
Ik hoop dat deze tips je helpen om je mentale gezondheid op peil te houden bij het thuiswerken.
Heb je zelf nog nuttige tips? Stuur me een berichtje, ik hoor ze graag.
Zit je met een kwestie waarover je graag in gesprek wil gaan? Neem dan gerust contact met me op voor een intakegesprek.
Comments