top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Train je brein om je beter te voelen


We willen allemaal gelukkig zijn. Alleen denken we vaak dat geluk komt nadat we één of andere voorwaarde vervuld hebben. Bijvoorbeeld: als we harder werken, zullen we meer succes hebben. En wanneer we meer succes hebben, dan zullen we gelukkig zijn. Het probleem daarbij is dat we die voorwaarden telkens aanpassen: eens we goede cijfers halen, moeten we nog betere cijfers halen. Wanneer je een goede job hebt, moet je een betere job vinden. Wanneer geluk op die manier aan de andere kant van succes ligt, zal je er nooit geraken.

In werkelijkheid werkt ons brein eerder omgekeerd. Voor ons brein zijn geluk en een positieve instelling nodig om succes te kunnen hebben. Het is dus nuttig om ons brein in een positieve toestand te brengen, om het succesvoller te laten werken, en betere resultaten te behalen. Want een positief brein presteert aanzienlijk beter dan een brein in een negatieve, neutrale of stresstoestand. Je intelligentie gaat omhoog, je creativiteit neemt toe, je krijgt meer energie. Je positieve brein is 33% méér productief dan je negatieve, neutrale of gestresseerde brein.

Je start dus in een positieve en gelukkige toestand, in plaats van die als eindresultaat te zien. En dat is een win-win situatie: je voelt je niet alleen gelukkiger, je presteert ook beter en boekt meer succes!

Onderzoekers hebben een methode gevonden om precies dit te bereiken: een eenvoudig stappenplan dat je brein op 21 dagen her-programmeert naar een positieve toestand.


Zo werkt het:


1. Schrijf elke dag drie nieuwe dingen op waarvoor je dankbaar bent: Dankbaarheid cultiveren is de manier om jezelf in een positieve staat te brengen en gelukkiger te worden. Wanneer je elke dag drie nieuwe dingen oplijst, dwing je jezelf om steeds nieuwe bronnen van dankbaarheid in je leven te vinden. Na 21 dagen heb je je brein zo geleerd om te focussen op het positieve, in plaats van op het negatieve in je leven.

2. Schrijf elke dag over één positieve ervaring van die dag: Wanneer je schrijft over een positieve ervaring, laat je je brein toe die ervaring opnieuw te beleven. Zo herhaal je de positieve gevoelens, en maak je die nog intenser.


3. Beweeg dagelijks: Beweging leert je brein dat je gedrag ertoe doet, brengt meer zuurstof naar je brein, en helpt je natuurlijk gezonder te blijven.


4. Mediteer dagelijks: Mediteren helpt ons om onze nefaste maatschappelijke gewoonte om te ‘multitasken’ aan te pakken. Mediteren leert ons te focussen op één ding, wat beter is voor onze concentratie en ons brein. In plaats van constant te switchen tussen twee taken, kunnen we op deze manier de taak waarmee we bezig zijn geconcentreerd afwerken, waarna we ons richten op de volgende taak. Dat geeft rust in ons brein en verbetert onze prestaties.


5. Doe elke dag iets goeds, behulpzaam of vriendelijk voor een willekeurige persoon die je ontmoet: Wanneer je je inbox opent, schrijf dan één positieve mail naar iemand uit je netwerk om hem of haar te bedanken of een compliment te geven. Geef iets aan iemand die het nodig heeft, help een willekeurige persoon in de winkel, op straat of waar dan ook, gewoon omdat het goed voelt.

Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat dit soort ‘random acts of kindness’ mensen gelukkig maakt, en iets voor een ander doen zelfs voor méér geluk zorgt dan iets voor jezelf doen.


Deze vijf eenvoudige stappen zullen ervoor zorgen dat je brein na 21 dagen letterlijk opnieuw geprogrammeerd is om het positieve te zien en te ervaren. Je zal je gelukkiger en optimistischer voelen, en daardoor beter presteren. Probeer het maar, en laat me weten wat je ervan vindt.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page