Voel jij je gewaardeerd op het werk?
- gudrundewaele
- 19 mrt 2023
- 3 minuten om te lezen

We hebben allemaal de behoefte aan waardering.
Waardering om wie we zijn als mens, als partner, als collega, als werknemer of als leidinggevende. Waardering kan de vorm aannemen van een tastbare beloning, zoals een doos chocolaatjes of een bonus, of een verbale beloning, zoals positieve feedback of complimentjes.
Onderzoek vanuit onder andere de zelfdeterminatietheorie leert ons dat tastbare beloningen onze motivatie sneller aantasten dan verbale beloningen. Toch zijn niet alle verbale beloningen even waardevol: sommige complimentjes kunnen meer stress geven. Hoe je iets zegt maakt daarbij een groot verschil.
Waardering kunnen uitspreken voor een ander is dus een belangrijke vaardigheid, maar even belangrijk is om die waardering ook te kunnen ontvangen.
Hoe ga je om met feedback, en hoe geef je zelf het best opbouwende feedback en waardering? Hier zijn enkele tips om feedback te geven Ʃn te ontvangen:
Bedenk waarom je feedback wil geven
Ofwel wil je je waardering uitspreken voor een bepaald gedrag van een ander, ofwel wil je de ander de kans geven om op een bepaald punt nog verder te groeien en te ontwikkelen. Of de beide samen.
Maak je feedback concreet
Vertel wat het precies is dat je waardeert aan de ander, Ć©n waarom. Dus niet: āik vind je een toffe collegaā (Want wat betekent dat: een toffe collega zijn?) Maar wel: āIk waardeer het echt dat je tijd neemt om naar me te luisteren als ik ergens mee zit. Zo voel ik me echt gehoord, en dat is belangrijk voor mij.ā
Verstop geen dwang in je complimenten
āDankjewel om over te werken, ik wist dat ik op jou kon rekenenā klinkt misschien als een mooi compliment, maar er zit een gevaarlijk kantje aan. Want de ander kan zich hierdoor gedwongen voelen om vaker over te werken. Iedereen wil toch betrouwbaar zijn? Denk dus goed na over welk gedrag je wil belonen, en focus op het versterken van de competentie van de ander.
Vertrek vanuit mogelijkheden, niet vanuit beperkingen
Wanneer je wil feedback geven op iets wat volgens jou niet goed was, vertel dan hoe het beter kan en waar de ander nog kan groeien, in plaats van te focussen op wat er fout ging.
Sta zelf ook open voor feedback
Naast feedback geven, is ook feedback kunnen ontvangen een belangrijke vaardigheid. Train jezelf om open te staan voor feedback van anderen, door ervoor open te staan en goed te luisteren naar wat de ander zegt. Onderbreek niet, en ga vooral niet in discussie.
Jij beslist wat je doet met feedback
Feedback is als een geschenk: soms is het leuk om te krijgen, maar soms heb je het niet gevraagd of is het niet wat je wou. Toch aanvaard je het geschenk en bedank je ervoor, ook al vind je het niet mooi en ben je van plan het weg te gooien. Bedank de ander dus voor de feedback en beslis later of je er iets mee doet - of niet. Dat is helemaal aan jou.
Het uiten en ontvangen van waardering en feedback is essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving. Door deze tips toe te passen, kun je zowel jezelf als anderen helpen om te groeien en je werkrelaties te versterken. Wees bewust van de manier waarop je feedback geeft en hoe je ermee omgaat, en je zult merken dat je je meer gewaardeerd en tevreden voelt op het werk.
Wanneer je extra ondersteuning kan gebruiken bij het navigeren door je loopbaan of het ontwikkelen van je vaardigheden in het geven en ontvangen van feedback, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij als jouw loopbaancoach. Samen kunnen we werken aan het creƫren van een succesvolle en bevredigende loopbaan.
Comments