top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Waar een coach goed voor is


‘Weet je, soms zou ik iemand willen hebben om eens mee te sparren’, vertelde een kennis me onlangs. ‘Een frisse blik, iemand die de dingen vanuit een ander standpunt bekijkt. Zodat je zelf beter kan beslissen’. Toen ik opperde dat dat net is wat een coach kan doen, reageerde ze verbaasd. Ze dacht dat een coach er enkel was voor mensen met ‘zware problemen’, of mensen die bijvoorbeeld ontslag willen nemen omdat het écht verkeerd loopt op het werk.

Dat hoor ik wel vaker. In onze cultuur is het nog niet algemeen ingeburgerd om hulp te zoeken. De meeste mensen gaan ervan uit dat ze hun problemen best zelf oplossen. Of hoogstens met een goede vriend(in) praten over de dingen die hen bezighouden.

En natuurlijk kan een vriend of vriendin een geweldig klankbord zijn. Alleen helpt het jou niet noodzakelijk vooruit. Een coach doet dat wel. Een goede coach zal eerst helder krijgen wat jouw project is. Waar zit je precies mee? Of het klein of groot is, maakt niet uit, wat telt is dat het iets is wat jou bezighoudt en wat je graag anders wil zien. Samen gaan we na wat het precies is, en hoe we dat helder geformuleerd krijgen in een doel. En dan bekijken we hoe we stappen nemen in de richting van dat doel.

Een goede coach helpt je dus om je bestemming helder te krijgen, stippelt mee de route uit en checkt of je nog op de goede weg bent en hoe ver je al bent gevorderd. Soms val je even stil, of maak je even een omweg. Dat is allemaal oké. Vaak weet je niet hoe je op weg moet gaan, en ook daar zal een coach je aanmoedigen om iets te proberen, een stapje te zetten, en te kijken hoe dat gaat.

Zo heb ik al mensen begeleid die betere gewoontes wilden ontwikkelen in hun leven (meer sporten, weet je wel) of meer evenwicht wilden vinden tussen werk en ontspanning. Soms stellen mensen zich vragen over hun loopbaan of hun leven tot nu toe. Is dit wat ik wil? Of kan het ook iets anders zijn? En soms willen mensen zich gewoon anders voelen of anders gedragen in een bepaalde situatie. Dat zijn dus heel uiteenlopende aanmeldingen, die allemaal prima te coachen zijn. Een voorwaarde voor coaching is dat je in staat bent zelf stappen te ondernemen. Wie echt aanloopt tegen bijvoorbeeld een burn-out of depressie, heeft meestal niet meer de energie of de mentale kracht om nog zelf dingen te ondernemen. Dan is verdere medische of therapeutische hulp aangewezen. En ten slotte: coaching hoeft echt niet duur te zijn. Iedereen die werkt (ook zelfstandigen) heeft recht op loopbaancheques, waarbij je elke 6 jaar 2 cheques kan bestellen, voor maar 40 euro per cheque. Die twee cheques zijn goed voor maar liefst 7 uur loopbaanbegeleiding! Alle voorwaarden vind je via https://www.vdab.be/loopbaancheques.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page