top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Waarom geluk niet voldoende is

We streven allemaal naar geluk. We willen gelukkig en succesvol zijn, dus zoeken we naar een goede job, een mooi huis, een aantrekkelijke partner. Maar wat als we ontdekken dat deze dingen ons niet gelukkig maken?


De waarheid is dat geluk najagen ons net ongelukkig kan maken. Ook al is de levensstandaard hoger dan ooit tevoren, meer mensen lijden aan depressies en angsten, en zelfmoordcijfers zijn onrustwekkend hoog.

Wat is er aan de hand?

Onderzoek laat zien dat er een verschil is tussen gelukkig zijn en betekenis en zingeving ervaren in het leven.

Geluk verstaan we meestal als een staat van comfort en welzijn: je goed voelen in het moment. Zingeving gaat dieper. Volgens Martin Seligman gaat zingeving over het gevoel dat je deel uitmaakt van en bijdraagt aan iets wat groter is dan jezelf, en over het beste in jezelf ontwikkelen. Het is wat we in coaching ook wel het ‘grotere geheel’ noemen: datgene wat voor jou echt belangrijk is, buiten jezelf.

In onze cultuur zijn we vooral bezig met geluk, terwijl ondertussen duidelijk is dat zingeving en betekenis vinden ons meer voldoening geeft als mens. Mensen die zingeving ervaren, en het gevoel hebben dat ze bij een groter geheel horen zijn weerbaarder, doen het beter op het werk en op school, en leven langer.

Hoe kan je zelf meer zingeving in je leven vinden? Hier zijn vijf tips:


  1. Behandel iedereen die je ontmoet vanuit een open houding van aanvaarding, respect en mildheid. Ga ervan uit dat je allemaal deel uitmaakt van de grote groep mensen op deze planeet, en dat we allemaal dezelfde behoeften hebben en daarnaar handelen.

  2. Draag zorg voor de relaties in je leven: waardeer vrienden, familie, buren en mensen in de groepen waartoe je behoort. Verzorg de waarderende groepen, waarbinnen mensen jou aanvaarden als mens en om wie je bent, en vermijd die groepen waar je enkel welkom bent met een bepaalde mening, status of afkomst.

  3. Ontdek je ‘purpose’: wat jou drijft in het leven. Waar haal je voldoening uit? Wat motiveert jou? Je kan je purpose halen uit het opvoeden van je kinderen, het netjes houden van je buurt of het zorgen voor mensen in je omgeving. Het kan ook je job zijn, waar je gedreven bent om iets bij te dragen en een verschil te maken voor anderen. Waar het om gaat is dat je je eigen sterktes inzet om anderen van dienst te zijn.

  4. Cultiveer momenten van flow en verstilling. Flow is die ervaring dat we zo opgaan in iets dat we elk gevoel van tijd en plaats verliezen. Dat kan een religieuze ervaring zijn, of de schoonheid van de natuur, of het volledig opgaan in een activiteit zoals schilderen of schrijven. Ga op zoek naar die momenten door bewust tijd door te brengen in de natuur, kunst te bewonderen of zelf creatief te zijn en schoonheid te creëren, door of te mediteren.

  5. Let op het verhaal dat je jezelf vertelt. We creëren allemaal een verhaal over onszelf, en dat verhaal bepaalt onze identiteit. Wat we onszelf vertellen, heeft een grote invloed op hoe we onszelf zien, hoe we denken dat anderen ons zien, en hoe we ons voelen. Mensen die een betekenisvol leven vol zingeving ervaren, hebben meestal een verhaal over hun leven dat draait rond liefde, groei en bijdrage. Het is dus nuttig om even stil te staan bij je leven, en na te denken hoe de gebeurtenissen in jouw leven jou gevormd hebben. Welk verhaal heb je daarover gecreëerd voor jezelf? Hoe helpt dit verhaal jou om zingeving te vinden? Wat kan je veranderen aan dit verhaal?

Dit is geen eenvoudig of snel proces, en het is niet altijd makkelijk om het in je eentje te doen. Een coach of hulpverlener kan je daarbij helpen. Maar je pijnlijke herinneringen onder ogen zien kan leiden tot nieuwe inzichten en wijsheid, en het kan je helpen om te vinden wat het leven voor jou betekenisvol maakt.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page