top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Waarom iets beter is dan niets



En, heb je ook een Groot Doel gesteld voor dit jaar? Ga je eindelijk trainen voor die marathon, of dat boek schrijven, of gezonder eten?


Geweldig, veel succes ermee! En toch, een kleine waarschuwing. Want de kans is groot dat die nieuwe gewoonte niet vanzelf komt. Misschien loopt het een paar weken prima, en komt er dan plots een dag dat je niet vooruit te branden bent. Of wat je voorbereid hebt gaat mis. Of je planning loopt in het honderd.

Wat dan? Misschien kan je je schouders ophalen en gewoon verder doen, maar de kans bestaat ook dat je opgeeft. Omdat je merkt dat je ene grote doel toch niet zo makkelijk te bereiken is. Want hier zit de clou: hoe lastiger iets is, hoe meer motivatie we ervoor nodig hebben. Klinkt logisch. Nu is motivatie niet iets wat we uit een vaatje tappen. Motivatie komt en gaat. Soms hebben we er tonnen, soms is ze ver te zoeken. Onderzoek toont aan dat wij mensen meestal kiezen voor de makkelijkste weg. Dat maakt het extra moeilijk om die gewoonte aan te leren die nodig is voor dat grote doel.

Wil je dus werken aan een groot doel? Bedenk dan wat het kleinst mogelijke stapje is op weg naar dat doel. En maak daar je gewoonte van.

Wil je een boek schrijven? Schrijf elke dag één zin. Een marathon lopen? Loop elke dag één minuut. Enzovoort.

Het idee is dat je hiervan makkelijk een gewoonte kan maken. Zo lastig is het niet. En wanneer je eenmaal bezig bent, zal je meestal doorgaan, tot je tien of twintig minuten gelopen hebt. Maar voor de dagen dat je er écht tegenop ziet, is die éne minuut net genoeg. Zo hou je de gewoonte in stand. Het is beter dan niets. Je hoeft je niet slecht te voelen, want je werkt nog steeds aan je doel.

En nog een extra tip: het helpt om je grote doel te omschrijven als een intentie. Die is vaak beter haalbaar. Het doel ’10 kilo afvallen’ of ‘een marathon lopen’ wordt dan de intentie om gezonder te leven.

Dus wat is jouw intentie? Hoe wil je leven? Wat wil je doen? En wat is het kleinste stapje dat je kan zetten daar naartoe? Dat is wat je vanaf morgen gaat doen? Want iets is beter dan niets. Succes ermee, en laat me weten hoe het lukt!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page