top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Wanneer is het tijd om te stoppen?


Heb je al gemerkt hoe onze taal en cultuur ‘verder doen’ als positief beoordelen, en ‘stoppen’ vooral negatief is? Als mensen vinden we verandering nu eenmaal niet leuk, en houden we liever vast aan wat bekend is. Ook al is de huidige situatie niet echt prettig.

‘Stoppen en veranderen’ voelt ook aan als een grote beslissing, terwijl ‘blijven zitten en niets doen’ aanvoelt als… helemaal niets doen. Maar dat klopt natuurlijk niet: de beslissing om te blijven zitten is óók een beslissing.

Of het nu een vervelende job is, een ongelukkige relatie of een engagement dat je liever kwijt wil: echt beslissen om op te stappen vinden we vaak lastig. Hoe kan je beter beslissen in zo’n situatie? Hier zijn vijf inzichten:


1. Zet de kansen naast elkaar

Stel dat je ongelukkig bent in je job. Je hebt echt een hekel aan je werk, en je vraagt je af of je zou opstappen. Want een andere job blijkt misschien niet beter.

Stel jezelf deze vraag: wat als we één jaar verder zijn, en je nog steeds dezelfde job hebt. Hoe groot is de kans dat je er gelukkig bent? Wanneer je je nu erg ongelukkig voelt, zal dat over één jaar wellicht nog hetzelfde zijn. Dus de kans dat je over één jaar gelukkig bent in je job is 0%.

Stel nu dat je stopt en verandert van job. En opnieuw zijn we één jaar verder. Hoe gelukkig ga je dan zijn? Wellicht denk je: dat hangt ervan af. Een nieuwe job kan meevallen, maar ook tegenvallen. Dus de kans is fiftyfifty. Dat betekent dat de kans dat je gelukkig bent, nu 50% is.

Op deze manier lijkt het duidelijk: wat je best doet is stoppen en veranderen, want dan verhoogt de kans dat je over één jaar gelukkig bent met 50%.


2. Neem het niet persoonlijk

Meestal denken we niet zo logisch na over stoppen. We vinden het ongeluk van ergens blijven zitten minder erg dan het mogelijk ongeluk dat komt met verandering. We denken: “Maar wat als ik verander en het is nog erger? Dan voel ik me als een idioot.”

We hebben de neiging om zo’n beslissing te verbinden aan onze identiteit, en we vinden het geen leuk idee als de beslissing achteraf zou tegenvallen. Dat zou betekenen dat we niet zo’n goede beslissers zijn.

Maar soms ligt het gewoon niet aan jezelf. Soms neem je een goede beslissing, maar veranderen de omstandigheden. Of je had niet alle relevante informatie. Soms veranderen dingen nu eenmaal, en dat betekent niet dat je het verknoeid hebt. Probeer je beslissing dus los te zien van jezelf als persoon. Hou jezelf voor dat je de best mogelijke beslissing neemt, op basis van de informatie en de omstandigheden van dat moment.


3. Vraag een eerlijke opinie

Wanneer je blijft twijfelen, kan het interessant zijn om je vraag voor te leggen aan iemand anders. Iemand die objectief kan kijken naar je pad en de beslissing die je te nemen hebt. Iemand die om je geeft, maar niet bang is om eerlijk te zijn en mogelijk je gevoelens te kwetsen. Dat kan een professional zijn, zoals een (loopbaan)coach of een vertrouwenspersoon, een familielid of een goede vriend. Iemand die niet het gewicht voelt van alle inspanningen die je al hebt gedaan, van alles wat je tot nu toe al hebt geïnvesteerd in de positie waarin je nu zit. Iemand die zich gewoon afvraagt wat je nu het best kan doen. Dat perspectief kan jou geweldig helpen in het nemen van je beslissing.


4. Bepaal vooraf je voorwaarden

Een andere tip is om vooraf de voorwaarden vast te leggen waaronder je blijft. Denk vooraf na welke omstandigheden je niet zal aanvaarden, en wanneer je dus zal stoppen. Dat vermijdt dat je later, wanneer je al veel hebt geïnvesteerd in je job, relatie of project, niet meer in staat bent om te stoppen, omdat je al het geïnvesteerde niet meer wil opgeven.

Een goed voorbeeld hiervan vinden we in de film Everest. Daarin heeft de expeditieleider een tabel met terugkeertijden, bijvoorbeeld: wanneer je om 13u niet aan punt X bent, moet je terugkeren naar het basiskamp. Dat zijn objectieve voorwaarden die aangeven wanneer je moet stoppen en terugkeren, om je eigen veiligheid te garanderen. Drie klimmers hielden zich aan die tijden, en keerden tijdig om. De expeditieleider niet. Hij had al te veel geïnvesteerd in deze expeditie, had beloftes gemaakt en veel op het spel gezet. Hij bleef dus wachten op andere klimmers, lang nadat zijn tijd verstreken was. Hij raakte niet meer terug en stierf net onder de top.

Bepaal dus jouw terugkeertijden. Wat kan er gebeuren waardoor je zou beslissen om te stoppen?


5. Bekijk het op de lange termijn

Als we het hebben over levensdoelen, dan denken we best aan de lange termijn. Wat wil je uiteindelijk in je leven? De meeste mensen zeggen dan: gelukkig zijn. Stel dus dat je een ellendige job hebt. Maar je blijft, want: je hebt er al zoveel in geïnvesteerd, dit is nu eenmaal wie je bent, je bent bang dat een andere job niet beter zal zijn, dat je een stuk inkomen zal verliezen, je vraagt je af wat anderen zullen denken wanneer je niet meteen een andere job vindt, enzovoort. Al deze redenen maken het lastig om te stoppen.

Denk nu eens aan je levensdoel op lange termijn, en vraag jezelf af: “Wat zal me uiteindelijk in mijn leven gelukkig maken?” Zal het blijven zitten in die ellendige job jou uiteindelijk gelukkig maken? Zal je er later naar terugkijken als iets wat jou geluk bracht? Als het antwoord “nee” is, weet je wat je te doen staat.


Hoe ga jij om met lastige beslissingen? Laat het me weten!

Wil je deze tips wekelijks in je mailbox? Schrijf je in op mijn website (onderaan de pagina).

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page