top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Zo breng je meer vreugde in je leven


We naderen de kortste en donkerste dagen van het jaar, en in deze periode vind ik het zelf altijd wat moeilijker om te ontsnappen aan die somberte.

Vooral in deze tijd kan het dus goed zijn om zo veel mogelijk bronnen van vreugde en plezier in je leven te brengen. Maar wat brengt ons vreugde? En wat is vreugde eigenlijk?

Tegenwoordig zijn we vaak erg gefocust op ‘geluk’. Geluk is de algemene staat van tevredenheid waarnaar we streven op lange termijn. Maar in dat streven vergeten we soms die kleine sprankeltjes vreugde: dat zijn de kleine, intense momenten van zo’n positieve emotie dat je begint te glimlachen en zin krijgt om op en neer te springen. Dat is vreugde. Vreugde is je goed voelen in het moment, dus NU.

Wat is het precies dat ons dat gevoel van vreugde bezorgt? Dat blijken nogal universele dingen te zijn. Heel veel mensen voelen vreugde bij het zien van een regenboog, of vuurwerk, of zeepbellen die in de lucht vliegen, of bloesems aan bomen. Er zijn patronen in te vinden: ronde vormen, met veel kleuren, symmetrische vormen, een soort van overvloed en vermenigvuldiging, een gevoel van lichtheid of zweven. Daar zijn neurologische verklaringen voor: onze amygdala, het deel van de hersenen dat actief is bij angst en gevaar, reageert op hoekige objecten, niet op ronde. Hoeken kunnen gevaar bevatten, terwijl ronde vormen ons tot rust brengen. Ook schaarste is gevaarlijk, terwijl overvloed overleving betekent. Denk maar aan een confetto: (dat is dus echt het enkelvoud van confetti) zo één klein papieren rondje is niet overdreven vreugdevol, toch? Maar als je het vermenigvuldigt naar een heleboel confetti, dan voelt het meteen anders.

Als je er goed op let, vind je overal wel kleine vreugdemomentjes: een knalroze auto in de straat, een boom vol vuurrode bladeren, een kleurige tekening op de stoep. Als kind vinden we het erg makkelijk en natuurlijk om deze dingen te zien: onze wereld is vol van kleurige en vrolijke verrassingen. Naarmate we ouder worden, verandert dit, en gaan we meer oordelen. Mensen die erg vreugdevol of kleurrijk door het leven gaan, vinden we al snel naïef, kinderlijk of onvolwassen. We verminderen dus de vreugde in ons leven, kleden ons ‘zakelijk’ en dus grijs en donker, en leven tussen overwegend grijze gebouwen. Geen wonder dat we ons af en toe wat somber voelen!

Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Want hoewel momentjes van vreugde maar klein zijn, stapelen ze zich na verloop van tijd op tot iets dat groter is dan de som van de deeltjes. Dus in plaats van geluk na te jagen, kunnen ook vreugde omarmen en manieren vinden om die kleine sprankels vreugde vaker op ons pad te brengen. Breng dus zelf vreugde in je leven: zorg voor kleur op jezelf en in je omgeving, blaas zeepbellen, strooi confetti in het rond en zet een roze bril op. Letterlijk.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page