top of page

Zo ontdek en ontwikkel je jouw talenten

  • gudrundewaele
  • 2 sep 2022
  • 3 minuten om te lezen


Ken jij jouw talenten? Denk even na voor je ‘ja’ zegt.

In de visie van Luk Dewulf is een talent een natuurlijke aanleg en een bron van energie: wanneer je jouw talent benut, doe je wat je van nature makkelijk af gaat en krijg je daar ook energie door. Dat maakt dat je niet altijd zo bewust ben van je talenten: voor jezelf is je talent namelijk helemaal niet zo bijzonder, het gaat vanzelf! Het is pas door naar anderen te kijken, dat je hun talenten opmerkt.

Een talent verschilt van een competentie: een competentie is een bepaald gedrag dat van je verwacht wordt in een bepaalde context. Je functie vraagt bijvoorbeeld dat je nauwkeurig bent. Je hebt geleerd om nauwkeurig te zijn, doet dat goed, maar het gaat niet vanzelf en je ervaart het ook als vermoeiend. Nauwkeurigheid is dan een competentie en geen talent.

Telkens wanneer je je talenten aanspreekt en doet waar je goed in bent, worden je batterijen opgeladen. Wanneer dat niet het geval is, lopen je batterijen leeg en verlies je energie.

Om je energiepeil te bewaken, is het dus nuttig je bewust te zijn van jouw talenten en een context te vinden waarin je deze kan inzetten. Als je teveel zaken moet doen waar je niet goed in bent, zal dat veel energie kosten.

Ook passie is gelinkt met talent: passie ontstaat wanneer talent en drijfveren samenkomen. Dat is dus wanneer je iets doet waarvoor je talent hebt, én waarvoor je bijzonder gemotiveerd bent.

Hoe kan je jouw talenten ontdekken?

Vraag aan mensen in jouw omgeving wat zij zien als jouw talenten. Je vrienden, familie en collega’s hebben meestal een goed zicht op de dingen die jij van nature goed kan. Zo krijg je een eerste indruk van waar jouw talenten liggen.

Ook stilstaan bij de activiteiten die je het liefste deed als kind kan helpen. Waar kon je helemaal in opgaan als kind? Wat deed je zo graag dat de tijd leek te vliegen? Dat zijn vaak goede indicaties van jouw talenten.

Via de boeken en tools van Luk Dewulf kan je jouw talenten ontdekken en oplijsten. Ook een loopbaancoach kan je helpen je talenten in kaart te brengen. De beschrijvingen van je talenten laten je ook zien welke context voor jou het beste werkt, en welke vaardigheden je kan trainen om meer uit jouw talent te halen.

En wat met de dingen waar je niet goed in bent?

We moeten allemaal wel eens dingen doen waar we niet bijzonder goed in zijn. Het uitgangspunt in de talentvisie van Luk Dewulf is dat het geen zin heeft om de dingen waar je niet goed in bent te proberen ontwikkelen. Het kost immers nodeloos veel energie en je zal er nooit echt goed in worden. Wat je wel kan doen, is je verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat. Deze stappen kunnen helpen:

  • Bepaal het gedrag dat je volgens jezelf of anderen moet ontwikkelen (en dat dus geen talent is).

  • Vraag jezelf af welk resultaat eronder zal lijden wanneer je dit gedrag niet ontwikkelt.

  • Zoek strategieën om dat resultaat te bereiken zonder het gedrag te ontwikkelen, via alternatieve methodes dus. Dat kan door samen te werken met anderen, of door bepaalde tools en systemen in te zetten.


Wil je graag meer weten over talenten? Of heb je zelf ervaringen met het inzetten van jouw talenten? Laat het me weten!


 
 
 

Comentários


Ontvang tips in je mailbox

Bedankt voor de inzending!

0486412319

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2021 door Coach Gudrun. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page