3 manieren om energievreters te vermijden
- gudrundewaele
- 19 mrt 2022
- 2 minuten om te lezen

Je energiepeil bewaken doe je op twee fronten: je tankt nieuwe energie via leuke activiteiten (tips daarvoor in mijn post van vorige week) én je vermijdt dat je energie wegsijpelt door energievreters.
Het is dus zinvol om na te gaan wat jou allemaal energie kost. Welke activiteiten of taken putten jou uit? Wanneer voel je je energie wegsijpelen? Voor veel mensen zijn lange vergaderingen of telefoongesprekken bijvoorbeeld echte energievreters. Het kunnen ook specifieke taken zijn, of interacties met bepaalde mensen die je energie doen wegstromen.
Maak een lijstje van alle dingen die jou energie kosten, en kijk dan welke dingen je kan schrappen, en welke dingen je strikter kan afbakenen. Hier zijn drie tips die kunnen helpen:
1. Vergader minder
Veel mensen ervaren veel of lang vergaderen als energievretend. Het kan lastig zijn om dat te verminderen. Toch hoef je een vergaderverzoek niet altijd zomaar te accepteren, en is een vergadering ook niet altijd de beste keuze. Deze TED-talk van Cindy Solomon kan je bijvoorbeeld al verder helpen.
En als overleggen toch nodig is: bedenk dan wat het voor jou comfortabeler en minder stresserend kan maken. Misschien kan het ook wat informeler en gezelliger, in een koffiebar bijvoorbeeld. Of waarom maak je er geen wandeloverleg van? Op die manier had ik onlangs een inspirerend gesprek met een leidinggevende. We wandelden een uur in de omgeving, terwijl we onze ideeën deelden. Dat werkte perfect.
2. Stel je voorwaarden en bouw rustpauzes in
Soms heb je een afspraak waar je niet onderuit kan, een vergadering, een presentatie of een opleiding bijvoorbeeld. Bepaal dan onder welke voorwaarden die voor jou tot het minst energieverlies leidt. Vraag ernaar bij de organisator van de afspraak. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat de vergadering van 9 tot 10u30 is ingepland. Anderhalf uur vergaderen is voor mij erg vermoeiend, kunnen we tussenin een pauze inlassen of de vergadertijd verminderen naar één uur?”
Neem altijd een pauze tussen twee afspraken. Wandel even rond, drink een glas water, staar uit het raam. Haal je geest even weg uit werk-modus en geef je brein enkele minuten rust.
3. Bewaak je energie in interactie met anderen
Vermijd toxische mensen die je overladen met hun problemen en zo je energie wegzuigen. Stel je grenzen en herinner jezelf eraan dat je niet egoïstisch bent, maar je eigen energie, vrijheid en gemoedsrust voorop stelt. Bedenk een standaard antwoord voor collega’s, familieleden of vrienden die beslag willen leggen op je tijd om te klagen, en gebruik dat consequent.
Bijvoorbeeld: “Voor je me vertelt waarvoor je belt, wil ik je laten weten dat ik een nieuwe regel heb dat ik maximaal tien minuten aan een telefoongesprek besteed. Die regel zorgt ervoor dat ik meer gedaan krijg. Oké, waar bel je over?” Na de vastgestelde tien minuten bedank je en sluit af.
Vind je dat te confronterend? Bedenk dan een regel voor jezelf en hou je er ook aan. Beslis hoeveel tijd je wil besteden aan gesprekken die energie uit jou halen, en sluit na die tijd ook af. Zet een alarm op je telefoon en laat de ander weten dat je moet afsluiten. Oefen jezelf in afsluitzinnetjes: “Bedankt voor het gesprek, ik moet nu helaas weg.” Je hoeft geen sorry te zeggen: je hebt het recht je eigen energie en tijd te bewaken!
Comentários