top of page
Zoeken
  • gudrundewaele

Zo breng je meer balans in je leven



Een goede werk-privébalans betekent dat er een evenwicht is tussen de verschillende componenten van je leven. Het gaat niet om het netjes verdelen van de uren in een dag tussen je werk en je vrije tijd, maar wel om de flexibiliteit ervaren om je werk gedaan te krijgen en nog tijd en energie over te houden voor je privéleven. En dat gaat over de langere termijn: sommige dagen zal je wat langer werken om op andere dagen tijd over te houden voor leuke dingen.

Soms is dat niet zo, en neemt het werk de bovenhand op al het andere. Onze focus op professionele resultaten kan ertoe leiden dat we ons eigen welzijn opzij schuiven. Of we vinden het moeilijk om de knop om te draaien en te switchen van onze ‘werk’-modus naar ‘vrije tijd’-modus.

Met een goede werk-privébalans zorg je voor jezelf. Mensen met een goede balans zijn minder vaak ziek, hebben minder stress, zijn meer betrokken én zien het meer zitten om te blijven werken tot hun pensioen.

Het is dus belangrijk om die goede balans voor jezelf te verzekeren en te bewaren. Maar hoe doe je dat? Hier zijn alvast drie suggesties.

1. Vind werk dat je leuk vindt

In een vorig artikel had ik het al uitgebreid over werkgeluk. Als je echt een hekel hebt aan je werk, zal je niet gelukkig zijn en is het zo goed als onmogelijk om een goede balans te vinden.

Je hoeft niet elk onderdeel geweldig te vinden, maar je job is best interessant genoeg om er elke dag voor uit bed te willen komen. Als dat al voelt als een onmogelijke opgave, kijk je best uit naar iets anders. Een loopbaancoach kan je daarbij helpen.

2. Maak tijd voor jezelf en voor jouw dierbaren

Je werk is belangrijk, maar het hoeft niet je hele leven te zijn. Jij bent een unieke mens, en dat was je al voor je aan je job begon. Maak dus tijd voor de activiteiten of hobby’s die jou gelukkig maken in jouw leven. Dat gaat niet vanzelf: je zal daarvoor actief actie moeten ondernemen.

Want wanneer je die persoonlijke tijd voor hobby’s of leuke activiteiten niet inplant, zal je er simpelweg geen tijd voor hebben. Dat klopt: tijd heb je niet, die maak je. Want hoe druk jouw programma ook is, uiteindelijk bepaal je zelf wat je doet met je tijd en met je leven.

Hou dus een kalender bij, en plan leuke dingen in. Een etentje met vrienden, een date met je partner, een uitje met de kinderen of simpelweg een lange wandeling in het bos. Door het in te plannen, zorg je ervoor dat je die tijd ook doorbrengt met activiteiten waarvan je houdt en diegenen die jou dierbaar zijn.

3. Bepaal je grenzen en uren


Om uitputting en burn-out te vermijden, is het belangrijk jouw eigen grenzen te stellen. Wanneer je stopt met werken, stop dan echt: beantwoord geen mails meer, pieker niet verder over dat project. Het kan een goed idee zijn om een aparte laptop of smartphone te gebruiken voor je werk, zodat je die kan wegleggen wanneer je werkdag voorbij is. Wanneer dat niet kan, probeer dan aparte browser of e-mailprogramma’s te gebruiken.

Bepaal voor jezelf welke uren je zal werken, en op welk moment je zal stoppen. Wanneer je dat niet doet, loop je het risico dat je ’s avonds laat, in het weekend of op vakantie nog bezig bent met mails of andere klusjes van het werk.

Zorg ervoor dat jouw teamgenoten en je baas weten wat jouw grenzen zijn. Laat weten vanaf welk uur je niet meer bereikbaar bent, omdat je dan bezig bent met persoonlijke activiteiten. Dat helpt om anderen jouw grenzen beter te laten begrijpen en respecteren.

Dit zijn nog maar enkele basistips. Momenteel werk ik aan een boekje waarin ik een heleboel tips en inzichten zal bundelen. Wil je op de hoogte blijven? Laat je mailadres achter op mijn website en je weet als eerste wanneer mijn boekje beschikbaar is.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page